Al sinds de oprichting in 1991 is ze bij de huurdersvereniging betrokken. Wie WOON zegt, zegt dan ook Jelly van den Bosch. Nog altijd verdedigt de voorzitter de belangen van huurders met hand en tand. Tijd voor een nadere kennismaking: Wat zijn haar drijfveren? En hoe blijft ze gemotiveerd?

WOON is het resultaat van een samenwerkingsverband van vier wijkgerichte huurdersbelangenverengingen in Roden. Van den Bosch was ledenraadslid van de toenmalige woningcorporatie en voorzitter van één van deze HBV’s. In deze hoedanigheden zag ze met eigen ogen hoe belangrijk een goede huurdersvereniging is. Het vormde de aanleiding om zich te blijven inzetten. In 1983 gingen de vier belangenverenigingen samen verder. Ook van dit samenwerkingsverband werd ze voorzitter. In 1991 ging het verband verder onder de naam WOON. Na zeven jaar voorzitterschap daar was het tijd voor een andere uitdaging. Van den Bosch werd uitgeroepen tot Erelid en vulde in de jaren daarop verschillende posities binnen WOON. Tot ze in 2014 wederom tot voorzitter werd benoemd.

Waarom is het zo belangrijk dat er huurdersbelangenverenigingen zijn?
“Wij ervaren dagelijks dat huurders wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Hetzelfde geldt voor hun belangen. Dat kan op heel verschillende manieren. Van informatie of advies, tot het met Woonborg bespreken van de wijzigingen in hun beleid. Daar betrekken we via huurdersbijeenkomsten en onze werkgroepen altijd de huurders zelf bij.”

Wat zijn uw drijfveren?
“Een dak boven je hoofd is één van onze primaire levensbehoeften. De sociale volkshuisvesting zoals wij die kennen, is van groot belang voor het huisvesten van mensen met een beperkte beurs. Ik wil mij inzetten dat mogelijk te houden.”

Vorig jaar werd Jelly van den Bosch geridderd door burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld

Dat doet u nu al een heel aantal jaren. Hoe blijft u gemotiveerd?
“Huurders hebben een stem nodig op de plekken waar de beslissingen voor hen worden gemaakt. Ik heb in de loop van de jaren geleerd om zo’n stem te zijn. Dan moet ik die ook gebruiken.”

AH WOON zoekt huurders die zich een paar uur per week willen inzetten voor de belangen van huurders. Wat kunnen geïnteresseerden van jullie verwachten?
“Dat ze komen te werken in een gezellig team! We doen het als team echt samen. Daarnaast is een functie als bestuurs- of teamlid ideaal voor wie ervaring op wil doen of zijn of haar kennis wil bijspijkeren. En hoewel alle bestuurs- en teamleden vrijwilliger zijn, bieden wij ze een onkosten- of vrijwilligersvergoeding voor de werkzaamheden.”

Waarom moeten belangstellenden absoluut reageren?
“AH WOON is er voor alle huurders van Woonborg. We krijgen veel waardering voor ons werk. Zowel van huurders, als van Woonborg en de verschillende gemeenten. Het is belangrijk en zeer nuttig werk. Maar dit kunnen we alleen blijven doen als er huurders zijn die zich hiervoor willen inzetten.”

Ook een bijdrage leveren? AH WOON is op zoek naar bestuurs- en teamleden. Lees hier meer!

Laat een reactie achter